Effecta Kritika

Ezen az oldalon némi rövid, őszinte véleményemet tükröző kritikákat írok filmekről, játékokról.

FILM - Fűrész filmek

2010.10.31. 10:31 | Effecta | Szólj hozzá!

Mit is mondhatnék? Nem vagyok egyedül a véleményemmel, ha azt mondom, hogy a Fűrész sorozat igencsak megosztotta a nézőket. Volt aki rühellte, volt aki imádta, és volt aki egyes részekkel különösen szimpatizált, másokat meg egyszerűen ki nem állhatott. Az utolsó táborba tartozom én is. Tény és való, hogy az első rész nem kicsit szakított azzal a sablonnal, ami a XXI. század horrorfilmjeire volt jellemző (az alig mutatott áldozatok, a kevés vér, a sok idióta "hopp az ajtó mögül kiugrok, és kiijesztem belőled a szart is" klisé). Már az első részben sem volt húde lágy felvezetés, ott is a pofánkba tolták, hogy az úgynevezett főgonosz kurvára nem cicózik. Egészen haláláig büntette az életre nem méltó embereket. És igen, ez a mondat elég fontos, hogy haláláig, mert onnantól már kis padawanjai kezdték el munkáit a saját szájízük szerint ízesíteni, ami tény és való, hogy mutat némi jelet a fantáziára, de könyörgöm, a hetedik részre már elértünk arra a szintre, hogy csak a rókabőr effektust lássuk benne. A csapdák betegek, a bűntetések elgondolkodtatóak AZ ELEJÉN! A folytatással csak eszetlen mészárlást, és vértengereket látunk. Az első három rész zsenialitását hazavágták azzal, hogy lesüllyednek a régi Batman tetralógia szintjére. Egy kibaszott meredek lejtő. A 4 és az 5 szerintem említést sem érdemel, egy sima zsákutca volt, a 6. részre viszont összekapták magukat. Mégis annyira magam ellen tudok ilyenkor beszélni, mert egyes csapdák zseniálisak voltak a maguk nemében.

Ezért fáj igazából, hogy rosszat is kell írnom róla. A mozik iszonyat nagy beharangozással 3D-ben tolják a befejező részt, amiben minden kérdésre választ kapunk, és minden lezárul. Az ígéret szép szó.

Azért kicsit beszéljünk erről a 3D-ről is. Egy film szerintem nem lesz jobb attól, hogy polárszemüveggel nézem, és néha látok egy-egy dolgot a pofám előtt repkedni. Pláne, hogy a sima 3D filmeknél igencsak lesprórolják ezt az effektet. Plusz sajnos még nem igazán láttam olyan filmet, amire azt mondhatom, hogy HÚGECI EZT NYOLCSZOR MEGNÉZEM MÉG a híres neves IMAX hatással. Ergo ha egy film nem sikerült húdefrankón, lenyomják a torkunkon 3D-ben. (Lásd: Avatar, Resident Evil) Ezért is volt felemás érzésem, de beültem a sima 3D-s Fűrészre, hadd lássam a végső leszámolást térhatással, hadd röpködjenek a pofámba a belek, satöbbi. Viccnek szántam akkor...

A sorozattól nem megszokott helyszínen, a nyílt utcán világosban kezdődik az egész. Nagy tömeg csődül egy kirakat elé. Két fickót látunk éppen eszméletlen állapotban egy asztalhoz kötözve, előttük egy-egy körfűrésszel. Mindketten feleszmélnek, és persze nem értik mi van. Majd meglátják a fölöttük kikötözött nőt, akinek a pocakjához van vészesen közel egy harmadik körfűrész. Az emberek az üvegen át meg bámulnak, néha mutatják az érdeklődést, hogy egy brifkóval akarják betörni az üveget, de aztán ennyi, a fiatalok magukra vannak utalva. Mi is a játék? A leányzó mindkettejükkel kavart (természetesen egy időben). És jön a dilemma. A srácok egymásnak tolják a körfürészt, vagy  a csaj meghal. A feszültség nagy, az óra ketyeg, a srácok minden erejüket bevetve próbálják a másikat likvidálni, és távozni a leányzóval. De a ribanc nem könnyíti meg, amikor felváltva mondja a srácoknak, hogy őt szereti, és a másikat öljék meg. Az emberek kinn sikítanak, de nézik, profin ábrázolva a lélektelen utca emberét, aki ahelyett hogy időben segítséget hívna, csak áll, és rácsodálkozik a katasztrófára. Néhány kameraállásban kihasználják a 3D nyújtotta lehetőségeket, arcunkba küldik a fűrészt, meg hasonlók. A végkifejletet nem is mondom el, de ez a nyitójelenet kifejezetten tetszett.

A történet innen az előző rész végétől indul. A rossz oldalra állt Hoffmann nyomozó túlélte Jigsaw (az eredeti gyilkos) özvegyének kísérletét arra, hogy a klasszikus szájfeltépős szerkezettel likvidálja, így minden erejével a bosszúra összpontosít. Viszont érezték az alkotók, hogy a klasszikus macska-egér játék nem lenne túl érdekes, ezért belefűztek még egy szálat. Jigsaw játékainak egyik túlélőjét folyamatosan hívják talk show-kba, gyűléseket szervez, könyveket dedikál, gyakorlatilag egy celebről beszélünk. Itt is azért felfedez az ember némi görbetükröt a világ felé, hogy valaki csak azért híres, mert VAN. Minden jól alakul emberünk életében, amikor egyszercsak őt is elkapja a végzetes játék. Na de mit követett el? Csak annyit, hogy hazudott. Köze nem volt Jigsaw mókájához. Így arra van kényszerítve, hogy a termeken végighaladva segítsen azokon, akik ocsmány médiaszennyében részt vettek. A csapdák itt már nem annyira fantáziadúsak, mint az előző részekben, de még itt is igencsak találóak. Ezzel a résszel nem is volt bajom, bevallom én is erősen mocorogtam a székben, mert drukkoltam a főhősnek. Elér a nézőben egy olyan érzést, hogy bár egy mocsok hazúg ingyenélő paraszt, de ezt nem érdemli meg. Így már is felváltva látjuk celebünk küzdelmét, és az özvegy fejvesztett menekülését. Néha felfedeztem azt a nevetséges precizitást, mint ami mondjuk a Végső Állomás 3D-ben nagyon durván jelen volt, de valahogy mégis hihetőbb volt, mert nem is magára a szerkezetre összpontosítottunk, hanem a benne szenvedő alanyra. Ezek az életért való fájdalmas és elkeseredett küzdelmek lebilincselőek, zseniálisak. A film nem ül le, folyamatosan pumpálja belénk a feszültséget. Az úgynevezett üresjáratok sem éppen üresek, hiszen láthatjuk újabb csapdák áldozatait, és irgalmatlan harcukat. Hihetetlen, mennyi a pozitívum.

De miért is húzom le? Na ez egy undorító dolog, de a végkifejlet nálam nem volt a toppon. Nem fogok spoilerkedni, egyszeri megnézésre mindenképp ajánlom a filmet, de a konkluzión kiakadtam. Nagyon jó filmről beszélünk, zseniális ötletekkel, DE nem tartom a befejezést méltónak. Az igazat megvallva azt a részt kapkodták el inkább. Nem bántam volna, ha a film még tartott volna úgy fél óráig, de legalább egy átgondoltabb, szimpatikusabb befejezés simán kifacsarható lett volna. Nem is a végepoénon akadtam ki, mert csavarnak jó volt, csak maga a megvalósítás kicsit olyan semmilyen. A jó munkához idő kell, nemde?

A Fűrész 7 részes sorozata véget ért, egy igazi hullámvölgy parádének lehettünk fül- és szemtanúi. Egy kerek történetet láttunk egy elkapkodott befejezéssel. Köszönöm, hogy végigolvastátok. Sziasztok!

 

Címkék: fűrész saw

A bejegyzés trackback címe:

https://effectakritika.blog.hu/api/trackback/id/tr402411268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása