Effecta Kritika

Ezen az oldalon némi rövid, őszinte véleményemet tükröző kritikákat írok filmekről, játékokról.

MOBIL - Egy kis történelem I.

2010.12.02. 18:55 | Effecta | Szólj hozzá!

Érdemes belegondolni, hogy mostanság mennyi új, számunkra teljesen elhidegülő dolgot próbálnak a médiában lenyomni a torkunkon. Most perpillanat leszűkítem a kört a reklámokra. A nagy mobilszolgáltatók próbálják eladni a nyakukon maradt cuccot potom pénzért. Megéri nekik? Megéri nekünk? Kell nekünk új telefon? Nem elég a sima kis zölden villogó, pár telefonszámot megjegyző Barkas méretű téglagyári ütőfegyver telefon? Drága barátom, ha ezt olvasod, akkor elmondom neked, hogy ebben a században már szinte alapkövetelmény, hogy zsebből nézd a youtube-ot. De talán jobb is, ha picit elagyalunk azon, hogy mégis miből indult ez az egész.

A kezdetek

Az idősebbek kissé keserédes szájízzel gondolnak vissza a 80-as évek végére, 90-es évek elejére, amikor még a vezetékes telefon is erősen kiváltság volt kis hazánkban. Mégis ahogy terjedt, a kommunikáció átlépett egy verbális evoluciót, és innentől nem kellett a fél várost átrohanni, hogy tudassuk ismerőseinkkel jelentősebb, vagy épp jelentéktelenebb mondanivalónkat. Maga a távolsági kommunikáció elve már régebb óta bontogatta szárnyait, amikor Samuel Finley Breese Morse távíró készüléke teret hódított magának.

Morse távírója

Innentől kezdve elszabadult a feltalálási kényszer, és 1876-ban Alexander Graham Bell által az első telefonkészülék is szabadalmaztatva lett. Két évvel később Magyarországon is alakultak magánhasználatú telefonvonalak, ahol létrehozták az első telefonközpontot Puskás Ferenc (Tivadar öccse) vezetésével. Akkoriban főként magánhálózatok voltak, azok is inkább vállalatokhoz tartoztak. 1893-ban megtörtént az első interurbán beszélgetés Pozsony, Győr, Szeged, Arad, Budapest és Temesvár között. A távbeszélő kitűnően működött, a hang tisztasága nagyszerűnek bizonyult. Az akkoriak egy forradalmi változásnak lehettek fültanúi.

A forradalmi változás forradalmi változtatása

A találmányokat nem csak a kényelem hozza, hanem a szükség is. 1945-ben (II. Világháború) készültek el az első rádióhullámmal működő mobiltelefonok, un. 0G. Bár ezek nem számítottak igazi mobiltelefonnak, mivel még nem voltak képesek a hívásátadásra. 1970-től beszélhetünk igazán mobiltelefonról, amikor a Bell Labs emberei létrehozták a hívásátadás elvét, hogy a telefon használója beszélgetés közben több cellán is áthaladjon. Az első mobiltelefonos beszélgetés 1973-ban történt meg egy meglehetősen nehéz eszközzel. Komolyabb eredményeket 1980-ban értek el, amikor az 1G teret nyert. Ez egy teljesen automatikus celluláris hálózatokon alapuló rendszer volt. Annyi volt a bökkenő, hogy méretben kissé "zseb-ellenes" volt, ezért inkább beépített telefonoknak használták gépjárművekbe (ismerős lehet a régebbi filmekből ugye :P) A méret igazából az alkatrészek méretének, és az akkumulátorok hatásfokának fordított arányban történő változtatásán múlt. A fejlődéssel beszálltak a versenybe a különböző nagyvállalatok, viszont csak néhány maradt talpon. Gyártott készülékeket a Casio, a Bosh, sőt még a BIC is (eldobható borotvákat gyártó cég). Viszont akik fennmaradtak, ádáz küzdelembe kezdtek egymással, aminek súlyát még a mai napig is érezhetjük.

Folytatása következik

A bejegyzés trackback címe:

https://effectakritika.blog.hu/api/trackback/id/tr802489014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása